vissza előző oldalra

                                   Ünnepi készülődés - apró sütik
       
                                                                                                                                        

                                                                                                                                   

                                                           

             Hókifli

Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 25 dkg liszt, 20 dkg darált mandula, 12,5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj,10 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a mandulával és egy csipet sóval. Közepébe mélyedés nyomunk, beleszórjuk a cukrot, a tojássárgáját, és apróbb darabokban a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 45 percre betesszük a hűtőbe.
2. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű rudakat formázunk, és kb. 1 cm vastagon felszeleteljük.
3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A tésztadarabokból kifliket sodrunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 12-15 percig sütjük.
4. A vaníliás porcukrot tányérra szórjuk, és még melegen megforgatjuk benne a kifliket.

 

                                     Hógolyó

         Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 2 tojásfehérje,1 teáskanál citromlé, 16 dkg porcukor, 12 dkg vágott mandula

         Elkészítés:
        1. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a porcukrot. Végül gyors mozdulatokkal   beleforgatjuk mandulát.
        2. A sütőt a legkisebb fokozatra kapcsoljuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Fagylaltos kanállal vagy két teáskanál   segítségével kerek  halmokat  a tepsire, és a sütőben kb. 1,5 órát sütjük-szárítjuk. Közben a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk, hogy a keletkező gőz el   tudjon távozni.
      3. A kész golyókat kihűtjük, és kínáljuk.

 

                                   Ropogós tallér

Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 12,5 dkg vaj, 10 dkg cukor, fél teáskanál őrölt ánizs (ki is maradhat), 20 dkg liszt, 1 tojásfehérje, 2 dkg barna cukor

Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk, közben kissé megbarnítjuk, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a cukrot, az ánizst, és egy csipet sót. Beledolgozzuk a lisztet, a tojásfehérjét, és kb. 3 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A rudakat meghempergetjük a barna cukorban, kissé rányomkodjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. Húsklopfolóval egyet ráütünk, hogy szép mintájuk legyen, és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük.
3. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rárakjuk a tallérokat, és a sütőben kb. 14 percig sütjük.

                                    Mogyorós háromszög

       Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
        A tésztához: 15 dkg liszt, 1 mk. sütőpor, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj/margarin + a tepsihez, 1 tojássárgája
        A tetejére: 10 dkg cukor, 4 evőkanál likőr (dió vagy triple sec), 10 dkg vaj, 10 dkg tisztított mogyoró, 7,5 dkg tisztított   dió, 6 dkg tisztított  pisztácia    ( egyik sem sós)

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vajat/margarint, a tojássárgáját, 1 evőkanál vizet és egy csipet sót összedolgozunk. Kivajazunk egy tepsit, és egyenletesen belenyomkodjuk a masszát. Hidegre tesszük.
2. A tetejére a cukrot óvatosan megolvasztjuk, és ráöntjük a likőrt. Beledobjuk a vajat, és kevergetve tovább főzzük, amíg karamellizálódik.
3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A mogyorót és a diót durvára vagdaljuk, és a pisztáciával együtt a karamellbe szórjuk. Egyenletesen a tésztára simítjuk. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Háromszögekre vágva kínáljuk.

                                     Farkasmancs

Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 4 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál kakaópor, 20 dkg bogyós lekvár
20 dkg étcsokoládé tortabevonó

Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben a cukrot lassan beleszitáljuk. A mandulát összekeverjük a fahéjjal, a kakaóval, a csokoládét lereszeljük, mindkettőt óvatosan a habba forgatjuk.
2. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A habot csillagcsőrös habzsákba szedjük, és kis halmokat nyomunk a tepsire. A sütőben 12-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. A lekvárt felforrósítjuk szitán átpasszírozzuk, és összeragasztunk vele 2-2 farkasmancsot. Hagyjuk megszáradni.
4. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a sütik egyik végét belemártjuk. Ezt is hagyjuk megszáradni.

                                     Fekete-fehér csillag

Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor, fél csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj/margarin, 1 tojássárgája, 1,5 teáskanál kakaópor, 1 teáskanál tej, 4 csepp rumaroma

Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A tészta 2/3 részébe beledolgozzuk a kakaót, a tejet, és a rumaromát. Mindkettőt cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát (külön-külön) két réteg fólia között vékonyra kinyújtjuk, a sötét tésztából nagyobb, a világosból kisebb csillagokat szaggatunk ki (egyforma darabszámot). A sötét csillagra illesztjük a világosat, a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 percig sütjük. Kihűtjük.

 

                                      Narancsos csillagok

Hozzávalók kb. 75 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja, 10 dkg vaj/margarin, 1 csipet sáfrány
1 tojássárgája, 2,5 dkg fehér tortabevonó csokoládé, kb. 75 db cukorgyöngy

Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, a narancshéjjal, a vajjal/margarinnal, a sáfránnyal, a tojássárgájával, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírra. Két réteg fólia között vékonyra nyújtjuk a tésztát, csillagokat szaggatunk ki, és a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. 3. A tortabevonó csokoládét a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és csillagokra folyatjuk. Közepükre 1-1 szem cukorgyöngyöt ragasztunk. Hagyjuk megszáradni.

 

                                      Fahéjas hold

Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 3 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 15 dkg porcukor, 15 dkg darált mandula, 15 dkg darált mogyoró
fél teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szerecsendió, 10 dkg cukor, 4 csepp rumaroma

Elkészítés:
1. Kemény habbá verünk 2 tojásfehérjét a citromlével. A porcukrot átszitáljuk, és a habhoz keverjük. A mandulát összekeverjük a mogyoróval, a fahéjjal, a szerecsendióval, 3 evőkanállal félreteszünk belőle, a többit a habba forgatjuk.
2. A félretett mandulás diót egy nagyobb darab nejlonra szórjuk, rátesszük a tésztát, ráfektetünk egy másik darab nejlont, és a két réteg között kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30 percig száradni hagyjuk.
3. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztából holdakat szaggatunk ki, a tepsire rakjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük.
4. A maradék 1 tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, belekeverjük a rumaromát, és megkenjük vele a holdakat. Visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Kihűtve kínáljuk.

                                     Marcipános csillagok

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta (50 dkg), liszt a nyújtáshoz, 30 dkg marcipán, 1 tojás, 10 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál tej

Elkészítés:
1. A leveles tésztát hagyjuk kiengedni, majd a lágy tésztát kettévágjuk, az egyik felét lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.
2. A marcipánt átgyúrjuk, és hasonló nagyságúra nyújtjuk, mint a tésztát. A tésztát villával több helyen megszurkáljuk, és ráfektetjük a marcipánt. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a marcipánt, és megszórjuk kókuszreszelékkel (maradjon egy kevés belőle).
3. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A maradék tésztát is kinyújtjuk, a marcipánra fektetjük, és az egészét még kissé kinyújtjuk. Nagy csillagokat szaggatunk ki belőle, és a tepsire fektetjük.
4. A tejet elkeverjük a tojássárgájával, megkenjük vele a csillagok tetejét, közepükre még kevés kókuszreszeléket szórunk, és a sütőben kb. 8 percig sütjük.

                                                                                                                                                                  vissza előző oldalra